Jean-Honoré Fragonard, “Charles-Michel-Ange Challe”, 1769. MNAC

Obres de mecenatge

[…] Amb la Fundació Bernat Metge i amb el concurs donat a totes les altres institucions que es fundaren per sostenir els intel·lectuals catalans, vaig contribuir al fet que s’evités la dispersió i l’estroncament de vocacions que la Dictadura [de Primo de Rivera] podia produir.

Vaig consagrar-la [la fortuna], després, en part principal, a l’adquisició d’obres d’art, amb la il·lusió de construir un Museu de Pintura del Renaixement a Catalunya.

Francesc Cambó va anar adquirint, al llarg de la seva vida, un gran gust per l’alta cultura i una intuïció i una habilitat extraordinàries per promoure-la i difondre-la a gran escala. 

Helena Cambó, en l’article “El meu pare”, descriu l’origen, l’evolució i les característiques d’aquest vessant de mecenes:

El que s’ha qualificat com acció de mecenatge no serà una distracció, un divertiment, el complement per a unes estones, sinó que tornarà a ésser una immersió en un món que l’apassiona, i es pot dir que de sempre! “La meva passió per les coses d’art ve de molt lluny, ve de la meva infància. De petit, a Besalú, jo m’extasiava amb les exquisides mostres de l’art romànic que allí tenia ocasió de contemplar.” Després viatjant per Europa i coneixent-ne els monuments, els museus i gran nombre de col·leccions privades, tot accentuarà la seva sensibilitat: “La meva passió per les obres d’art va accentuar-se. Vaig descobrir que arribaven a transformar el meu estat d’esperit (…).” (Cambó, La col·lecció Cambó del Museu Nacional d’Art de Catalunya, 1997) 

Aquest descobriment del poder transformador de l’art també el va fer en un altre àmbit. L’any 1923, quan tot just feia un any que s’havia inaugurat una de les seves obres de mecenatge més famoses, la Fundació Bernat Metge (FBM), Francesc Cambó declarava en un discurs als seus col·laboradors:

És vella en mi l’afició als clàssics grecs i llatins. La seva lectura m’ha fet un bé immens; enmig de l’agitació constat de la meva vida, m’ha donat serenitat i ponderació i m’ha confortat amb grans alenades d’optimisme.

Llegiu-ne més
Aneu a la barra d'eines